سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
سامانه ای که تحت نظر سازمان امور مالیاتی مطابق با قانون سامانه های فروشگاهی و سامانه های مودیان مالیاتی با هدف بهینه نمودن فرآیند وصول مالیات، تشخیص و تعیین صحیح مالیات مودیان، جلوگیری از فرار مالیاتی و کاهش بهای تمام شده هر ریال درآمد مالیاتی ایجاد گردیده است. این سامانه مودیان مالیاتی را مطابق این قانون موظف ساخته که اطلاعات صورتحساب های درآمدی خود را در یک بازه زمانی معین در این سامانه ثبت نمایند.
در این سامانه اطلاعات صورتحساب های صادره ی هر یک از مودیان بصورت الکترونیکی بارگذاری و حفظ شده و از طریق تخصیص کارپوشه اختصاصی به مودیان مرجعی برای بررسی و کنترل اطلاعات است. هر یک از مودیان موظف است که در سامانه tp.tax.gov.ir ثبت نام نموده و کد یکتا دریافت نموده و فایل امضای الکترونیکی اختصاصی (CSR) دریافت نماید. عطف به بند ب ماده 22 این قانون عدم ثبت و بارگذاری اطلاعات صورتحساب هر یک از مودیان موجب جریمه ای معادل 10 درصد یا بیست میلیون ریال (هر کدام بیشتر) می گردد.
با وجود این سیستم یکی از مهم ترین چالش های انتخاب نرم افزار حسابداری نوع رویکرد این نرم افزارها در قبال سامانه مودیان مالیاتی می باشد. در حقیقت قبل از انتخاب نرم افزار حسابداری بازرگانی و یا تولیدی باید به طور کامل با مکانیزم های اتصال نرم افزار با سامانه آشنایی کامل پیدا کنید.
ویژگی های سامانه مودیان
- تخصیص کار پوشه اختصاصی به هر مودی
- ثبت و ذخیره اطلاعات صورتحساب هر مودی
- تخصیص کلید عمومی و اختصاصی به هر مودی
مزایای سامانه مودیان مالیاتی
- کاهش هزینههای مالیاتی: این سامانه میتواند به کاهش هزینههای مالیاتی مودیان کمک کند. این امر به این دلیل است که مودیان میتوانند با استفاده از این سامانه، اطلاعات مالیاتی خود را به صورت الکترونیکی و آنلاین ارسال کنند.
- افزایش شفافیت مالی: سامانه مودیان مالیاتی میتواند به افزایش شفافیت مالی کمک کند. این امر به این دلیل است که این سامانه امکان نظارت بر فعالیتهای اقتصادی مودیان را فراهم میکند.
- پیشگیری از فرار مالیاتی: سامانه مودیان مالیاتی میتواند به پیشگیری از فرار مالیاتی کمک کند. این امر به این دلیل است که این سامانه امکان شناسایی مودیان متخلف را فراهم میکند.
قبل از استفاده از سامانه مودیان مالیاتی باید این نکته را در نظر بگیرید که استفاده از این سامانه نیاز به آموزش دارد. این امر به این دلیل است که این سامانه دارای امکانات و قابلیتهای جدیدی است که ممکن است برای برخی از مودیان نا آشنا باشد. همچنین آشنایی با برخی اصطلاحات نیز ضروری می باشد.
پایانه فروشگاهی
هر دستگاهی که قابلیت اتصال به این سامانه، صدور صورتحساب الکترونیکی و اتصال به سیستم پرداخت بانکی را داشته باشد بعنوان یک سامانه فروشگاهی قابل شناسایی است.
صورتحساب الکترونیکی
اطلاعات صورتحسابهای صادر شده هر یک از مودیان مالیاتی که حاوی کد یکتا (شماره منحصر به فرد)، تاریخ، شماره، کد کالا، مبلغ فروش و … بصورت فایل الکترونیکی (فایل CSV, TXT) قابل بارگذاری در سامانه مودیان باشد را صورتحساب الکترونیکی مینامند. لازم به ذکر است صورتحسابهای الکترونیکی در سه نوع مختلف طبقه بندی شده و هر طبقه حاوی الگوهای مختلفی است که بسته به نوع کسب و کار مورد استفاده واقع می شوند.
شرکتهای معتمد سامانه مودیان
سازمان امور مالیاتی در جهت تسهیل در راه اندازی سامانه و همراهی بیشتر با مودیان مالیاتی، گروهی از شرکتهای حوزه نرم افزاری و مالیاتی را منصوب نموده است تا با بهره گیری از نرم افزارهای واسطه اطلاعات صورتحساب های مشتریان را در سامانه بارگذاری و حفظ نمایند. این گروه از شرکتها به سه دسته معتمد نوع اول، دوم و سوم تقسیم می گردند. شرکت های نرم افزاری دیگری که در این حوزه فعالیت می نمایند و یا خود مودیان مالیاتی نیز می توانند با توجه به دستور العمل های صادر شده توسط معاونت فنی سازمان امور مالیاتی نسبت به بارگذاری و ثبت اطلاعات مودیان در سامانه نیز اقدام نمایند. وظایف شرکتهای معتمد در این خصوص عبارتند از:
- صدور و ایجاد صورتحساب الکترونیک
- ثبت صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه
- استعلام از صورتحسابهای الکترونیکی ثبت شده
- مشاوره اختصاصی، فنی در حوزه سامانه مودیان
تاریخ اجرای قانون سامانه مودیان
تاریخ اجرایی شدن این قانون، مطابق با مصوبه مجلس شورای اسلامی برای همه گروه ها یکسان نیست و مطابق جدول زیر می باشد:
No Comments